Parlament

VI Parlament Català de les Religions - Girona

    Barcelona va organitzar el Fòrum Universal de les Cultures al 2004. Dins d´aquest esdeveniment es va incloure el IV Parlament de les Religions del Món organitzat pel Consell del Parlament amb seu a Chicago (Council for a Parliament of the World’s Religions, CPWR) i amb la col·laboració del Centre Unesco de Catalunya. Aquell mateix any AUDIR (Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós) va crear la Xarxa Catalana d´Entitats de Diàleg Interreligiós. Aplega les iniciatives d´una vintena de grups i associacions estables de l´àrea territorial de llengua catalana al Principat de Catalunya, Rosselló, País Valencià, Mallorca i Andorra. A partir de 2005 l'AUDIR ha apadrinat la presentació del Parlament Català de les Religions organitzat per diverses entitats de la Xarxa : Barcelona (2005) - Manresa (2006) - Alacant (2007) - Lleida (2009) - Perpinyà (2011) - Girona (2015)

    Vivarium Gerisena forma part de l´AUDIR des del 2005. Des d'aquell mateix any, i inspirat en el Parlament Català de les Religions, Vivarium Gerisena va començar a organitzar unes Trobades de Diàleg Interreligiós i Intercultural a la comarca gironina de l´Alt Empordà que varen tenir força ressò: Garriguella (2005-2006-2007) i Cadaqués (2010-2013). Seguint el model d'aquestes Trobades, amarades de l'esperit inspirador de Raimon Panikkar, i donat el compromís amb la Xarxa, Vivarium Gerisena ha estat l'escollida per organitzar el VI Parlament Català de les Religions a Girona aquesta propera tardor, en els espais que generosament ha posat a la nostra disposició la Facultat de Lletres de la UdG, al barri vell de Girona, i amb el següent programa:

 

VI Parlament Català de les Religions
Signes dels temps, temps de símbols

Girona, 17 d'octubre de 2015

    En cada època, i més que mai en la complexa actualitat, convé discernir els signes dels temps, però sense perdre'ns en la seva proliferació i exterioritat, i per això és imperativa l'experiència significativa i existencial del temps de símbols, si és que l'ésser humà vol viure amb sentit i plenitud. Convé conèixer i comprendre el món en el qual vivim per fer-hi possible l’encaix de les diverses dimensions, esperances i aspiracions humanes: el benestar i la pau en la nostra llar, oikonomia; el gaudi del sabor i saber de la cultura que ens fonamenta i ens fa créixer, paideia, i l'alliberament en l'espai obert de l'esperit, mysterium. Pelegrinatge des de la superfície del temps vers la seva profunditat i plenitud, un camí de realització que Raimon Panikkar anomenava la secularitat sagrada.

Divendres 16  Església de Sant Domènec:

18.00      Inauguració exposició: col·lectiva del Cercle de conversa (pintura-escultura-instal·lació).

19.00     Acte inaugural: concert de Lídia Pujol. La Cerimònia de la Llum.
               És un concert obert a tothom (entrada lliure - aportació voluntària)
.

Dissabte 17:

8.30      Acollida.

9.30      Silenci - inici: música i cants vèdics amb el Grup Namaskar

10.00    Presentació - Conferència marc: Jordi Pigem.

11.00    Refrigeri: ofert per la comunitat Sikh.

11.45    Àmbits de Diàleg: Silenci - Paraula - Acció
              — MYSTERION: modera Teresa Guardans, intervenen Abdelwadut Sabaté i Montse Castellà.
              — PAIDEIA: modera J.Manuel del Pozo, intervenen Miriam Díez i Carles Duarte.
              — OIKONOMIA: modera Idili Lizcano, intervenen: Àngels Guiteras i Jorge Burdman.

14.00    Langar: àgape amb la comunitat Sikh.

16.00   Dansa: Yumma Mudra (budista) i Michel Raji (sufí).

16.45   Recapitulació dels diàlegs, a càrrec de T. GuardansJ.M. del Pozo i I. Lizcano,

                amb els contrapunts musicals: Cor Àkan - Associació Àkan.

18.00   Assaig de síntesi de la jornada: Ignasi Moreta.

18.30   Dansa clàssica hindú Bharatanatyam: Núria Sala.

19.00   Comiat: intervencions de Jaume de Marcos, president d'AUDIR, i Enric Vendrell, director general d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya.


Exposicions:

Art i Espiritualitat. Col·lectiva del grup Cercle de Conversa:
Fèlix Atmetlla, Pep Aymerich, Jordi Esteban, Jordi Isern, Jordi Martoranno, Maria Mercader, Oriol Texidor, Carles Torrent-Pagès.
Espais de Culte a Catalunya. Ramon Manent Rodon. Fotografia

Espai de llibres

Visita al Fons Raimon Panikkar de la Biblioteca del Barri Vell de la UdG.

Espai comtemplatiu


 Organització: Vivarium Gerisena, Xarxa Catalana d'Entitats de Diàleg InterreligiósAssociació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (AUDIR) i Delegació Episcopal per el Diàleg Interreligiós del Bisbat de Girona.

Suport: Direcció General d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Girona, Diputació de Girona, Universitat de Girona i Facultat de Lletres de la UdG.

Col·laboració: Fragmenta editorial, Editorial Kairós, Biblioteca del Barri Vell de la UdGCàtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani i Llibreria Geli.